soorten liefde
apenliefde
hoofse liefde
kalverliefde
liefde voor het gezin
liefde voor vreemden
liefde voor vrienden
liefde tot god
liefdesverdriet
naastenliefde
platonische liefde
vaderlandsliefde
vakantieliefde
verliefdheid

liefde gerelateerd
trouwtips
goedkoop trouwen
trouwfeest tips
speciaal trouwmoment
1001 trouwkaarten
trouwkaart site
trouwkaarten met foto
trouwgedichten
liefdes zinnen
huwelijksjubileum
leuk huwelijksjubileum
tips voor valentijnsdag
valentijn tips

Liefde voor zichzelf

Van jezelf houden, het mag best maar soms gaat deze liefde over in een extreme vorm, het heet narcisme. Freud, de grondlegger van de psychoanalyse gebruikte de term narcisme het eerst. Hij vernoemde deze persoonlijkheidsstoornis naar een figuur uit de Griekse mythologie; Narcissus. Narcissus werd verliefd op zijn eigen spiegelbeeld en raakte zo van slag hiervan dat hij niet meer at en dronk. Toen hij tenslotte overleed groeide op de plek waar hij stierf een prachtige gele bloem, inderdaad, de narcis.

Van jezelf houden is helemaal niet verkeerd, alleen wanneer die liefde extreem wordt en je leven gaat bepalen, dan ben je een narcist. Wat zijn de kenmerken van een narcist?

Het leven van een narcist draait om de narcist, hij of zij is het centrum van het eigen universum. Anderen zijn er om gebruikt te worden, niet om vriendschappen mee aan te gaan. Een narcist is niet in staat om stabiele en gelijkwaardige relaties aan te gaan. Narcisten kunnen vriendelijk en aardig tegen anderen zijn maar alleen wanneer dit een voordeel geeft, zodra het doel bereikt is verlaten ze de relatie. De oorzaak van dit gedrag ligt meestal in een traumatische ervaring in de kindertijd of vroege puberteit. Waarschijnlijk stopt de emotionele ontwikkeling van een narcist op het moment van dit trauma. Zwaar narcisme wordt gezien als een persoonlijkheidsstoornis, NPS.


home
© leukeliefde.nl - liefde voor zichzelf