soorten liefde
apenliefde
hoofse liefde
kalverliefde
liefde voor het gezin
liefde voor vreemden
liefde voor vrienden
liefde voor zichzelf
liefde tot god
liefdesverdriet
naastenliefde
vaderlandsliefde
vakantieliefde
verliefdheid

liefde gerelateerd
trouwtips
goedkoop trouwen
trouwfeest tips
speciaal trouwmoment
1001 trouwkaarten
trouwkaart site
trouwkaarten met foto
trouwgedichten
liefdes zinnen
huwelijksjubileum
leuk huwelijksjubileum
tips voor valentijnsdag
valentijn tips

Platonische liefde

Wat is platonische liefde. Heel simpel gezegd is het een diepe liefde tussen een man en een vrouw, een liefdesrelatie waarin seks geen rol speelt. Het is dus geen romantische liefde tussen een man en vrouw waar seks of lust op termijn belangrijk worden. Zou je het kunnen omschrijven als een diepe vriendschap? Vaak wordt het wel zo genoemd om het begrip een beetje te vereenvoudigen. Houden van iemand met hart en ziel zonder dat lichamelijke aantrekkingskracht een rol speelt.

De platonische liefde dankt zijn naam aan de Griekse filosoof Plato. Plato noemde het de hoogste trap van liefde! De platonische liefde was de echte liefde.

Toch bedoelde Plato er iets anders mee dan wij nu. Echte liefde kon alleen maar ontstaan tussen mensen met gelijke rechten en status. Vrouwen waren niet echt belangrijk in de oude Griekse maatschappij.

Een platonische liefde kon hierdoor alleen ontstaan tussen mannen van gelijke status. De hoogste liefde was dus alleen voor mannen weggelegd en omdat Plato homoseksualiteit afwees bleef de platonische liefde over.


home
© leukeliefde.nl - platonische liefde